• jeremy rifkin e göre bir sanayi devriminin gerçekleşmesi üç ayağın bir araya gelmesiyle mümkündür.
    1- üretim kapasitesinin artıran yeni bir enerji kaynağı
    2- insanlar arasında iletişimi kolaylaştıran yeni gelişmeler
    3- üretime dair yeni bir örgütlenme.

    rifkin'e göre;
    birinci sanayi devrimi 1- matbaa ve buharlı makina 2- demiryolu 3- şehirlerdeki fabrika üretimi
    ikinci sanayi devrimi 1- içten yanmalı motor 2- telefon, radyo, tv, araba, kamyon, uçak, gemi 3- firmalar çok uluslu hale geliş
    üçüncü sanayi devrimi 1- yeşil enerjiler, fotovoltaik, jeotermal, meyan hidrat enerjileri 2- internet 3- kapitalizmin çöküşü.

    bu verileri aldığım kaynak olan luc ferry'nin bu görüşe katılmadığını da ekleyerek sonlandıralım.

    kaynak
    ferry, l. (2023). transhümanist devrim (1. bs). işbankası kültür yayınları.sf.72-73

  • bayağı hatalı yorumluyor rifkin abimiz. yeşil enerji yeni bir endüstriyel çağın başlangıcının değil, endüstriyel çağın kapanışının habercisi. yeşil enerji, geçiş sürecinin hafifleticisi olarak hizmet edecek. yakın zamanda fosil yakıtların düşüşü başlayacak ve mevcut yeşil enerji patlaması bunun bir sonucu olarak ortaya çıktı. %100 yeşil enerjiye dayalı bir endüstriyel medeniyet şuan mümkün mü bunu bilmiyoruz fakat fosil enerjiye dayalı medeniyetle aynı ölçeğe sahip olamaz. çünkü yeşil enerji sisteminin fosil yakıtlara kıyasla ekstra maliyetleri var. toplum bu maliyetleri yüklendiğinde total üretim kapasitesi düşecek. dolayısıyla yeşil enerjiye geçiş endüstriyelleşme ile değil, deindustrialization ile ilişkili olacak. henüz tabii yeşil enerji, fosil enerji sisteminin bir parçası olarak geliştiği için bu sorunlarla karşılaşılmıyor fakat fosil yakıtların düşüşü başladığında yeşil enerjinin de gerçek fonksiyonu anlaşılacak.